Stvarno pravo 1/2

Stvarno pravo 1/2 - Belaj, Vlado | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Belaj, Vlado
DIMENZIJA
5,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Stvarno pravo 1/2.pdf
ISBN
4639778378706

OPIS

Prošlo je deset godina od kada je stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Zakona o zemljišnim knjigama, uspostavljeno novo hrvatsko stvarnopravno uređenje. A devet godina je prošlo od prvog izdanja ove knjige koja pretendira na to da to uređenje sveobuhvatno opiše. Tijekom tog vremena cijeli se naš pravni sustav brzo razvijao na zakonodavnoj i praktičnoj razini, a razvijala su se i razmišljanja o njegovim ustanovama. Trebalo je osuvremeniti ono što je o stvarnom pravu bilo napisano, upotpunivši to novim podatcima i spoznajama. Tako je nastalo ovo drugo, znatno izmijenjeno i nadopunjeno izdanje. Isti su mu autori, ista namjena, a i sastavljeno je primjenom iste metode kao i prvo, tako da za nj vrijede iste upute za uporabu, a i sve ostalo što je već kazano u predgovoru prvom izdanju. Od prvoga se ovo izdanje ipak znatno razlikuje. Učinjene su velike sadržajne promjene. Podatci su se u međuvremenu umnožili, a i pokazalo se da mnoge teme traže drukčiju obradu, što je sve neizbježno uzrokovalo veće promjene i nadopune teksta, a time i povećanje njegova opsega. Stoga ova knjiga sada ima dva sveska. Oba se bave općim stvarnopravnim uređenjem u hrvatskom pravnom poretku, pa zajedno tvore sadržajnu cjelinu. Nastojalo se, međutim, omogućiti čitatelju da se prvim sveskom služi i bez drugoga, ako se zanima samo općenito za stvarno pravo i za građu stvarnopravnog odnosa te za posjed, zemljišne knjige i vlasništvo. Drugi svezak se bavi služnostima, stvarnim teretima, pravom građenja, založnim pravom i drugim mogućnostima stvarnopravnog osiguranja tražbina. Još se po nečemu ovo izdanje razlikuje od prethodnoga. Dok se u prvom pokušalo dati barem grubu sliku stvarnopravnog aspekta posebnih pravnih uređenja za poljoprivredna zemljišta, šume i šumska zemljišta te za groblja i brodove – u ovom se izdanju od toga odustalo, budući da se pokazalo da te teme danas zahtijevaju daleko obimniju i dublju obradu. Ostavljeno je to za posebnu, koja će se pridružiti dvama svescima. Množina podataka može biti smetnjom praćenju bitnoga. Zato tekst ove knjige ima dvije različite razine. Čitatelju koji bi se trebao temeljito upoznati s materijom, namijenjen je cijeli tekst, uključujući i ono što je sadržano u brojnim često opširnim bilješkama na krajevima stranica. Onome koji se može zadovoljiti samo bitnim, neće te bilješke trebati, osim kada ipak zaželi u njima potražiti objašnjenja i pomoć za razumijevanje pojedinih pitanja. A, da bi onaj kojeg zanima samo ova ili ona pojedinost, mogao što brže naći željeni sadržaj, na raspolaganju mu stoji, uz stvarno kazalo, još i opširno abecedno kazalo. Izradila su ga dva vrijedna suradnika: dr. sc. Saša Nikšić i dr. sc. Marko Baretić. Bez njihovog stručnog znanja i mukotrpnog, samoprijegornog rada, ova knjiga ne bi imala kazalo kakvo joj je potrebno, a njihova pomoć je i inače bila dragocjena. Koristim ovu priliku da im se na tome ovdje i javno zahvalim.Nikola Gavella

Sadrži bilo koju riječ mojeg pojma pretraživanja; Sadrži sve riječi mojeg pojma pretraživanja Stvarno Pravo Pitanje: Nakon razvoda prva žena je ostala da živi u mojoj kući, odnosno u kući mog oca, (pre razvoda je tu zivela 10 godina), a odbija da ode u svoju porodičnu kuću. Nakon sudske presude ja imam obavezu samo da joj isplaćujem alimentaciju. Postovani, trenutni suprug i ja suvlasnici smo na nekretnini 1/2.

Opis. Drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje, učinjene su velike sadržajne promjene.

POVEZANE KNJIGE