Čija je Asanaginica

Čija je Asanaginica - Kuvačić - Ižepa, Mate | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kuvačić - Ižepa, Mate
DIMENZIJA
4,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Čija je Asanaginica.pdf
ISBN
3687877071184

OPIS

“Asanaginica” je hrvatska pučka balada koja je svojom umjetničkom ljepotom zainteresirala gotovo cijeli kulturni svijet. Jedan je od najprevođenijih narodnih balada. I danas je velom tajnovitosti obavijeno sporno pitanje autorstva balade “Asanaginice” (homersko pitanje), starost, vrijeme i točno mjesto gdje je ispjevana. Prvi put je zapisana 1774., u djelu “Put kroz Dalmaciju” Alberta Fortisa, a proslavio ju je Goethe 1775. Autor iscrpno opisuje kontekst sredine u kojoj je balada nastala, interpretiran kroz tragičan ljudski sadržaj.

Je li riječ o prigodnoj narodnoj pjesmi, je li nastala na osnovi istinitih događaja i tako dalje. Branko bi li ti mogao objasniti kao povijesničar čija je ustvari Hasanaginica. Zašto ti nisi bio na Po ure kulture kad je bila ta tema, nego neki, koji uz dužno štovanje,(cjenim njihov doprinos ali...) nisu povijesničari.

Ne propustite naše nove akcije i uštede, pretplati se na newsletter: Obavijesti me! Tvoju e-mail adresu nećemo prosljeđivati trećim osobama niti koristiti u druge svrhe, a možeš se odjaviti u bilo kojem trenutku. Pervan uz kuću koju pokazuje kao rodnu ima i objavljenu knjigu naziva 'Čija je Hasanaginica' i nijednom mišlju ne dozvoljava mogućnost da je Imoćanka. 'Neka oni dignu spomenik neznanom junaku, a ja u svom etnoselu podižem četiri spomenika, i Albertu Fortisu, kojeg je moj predak, vojvoda Prvan, ugostio u Kokorićima kada je Fortis zapisao ... Najprije je postalo upitno čija je, odnosno gdje je zapisana.

POVEZANE KNJIGE