Kristali Afganistana

Kristali Afganistana - Jahić, Ervin | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jahić, Ervin
DIMENZIJA
12,67 MB
NAZIV DATOTEKE
Kristali Afganistana.pdf
ISBN
7167692769595

OPIS

Bilio da je riječ o ljubavnoj, konfesionalno-obiteljskoj ili pak otvoreno političko-angažiranoj pjesmi, Ervin jahić u Kristalima Afganistana zapravo piše o onom drugom i preostalom svijetu, koji je, negdje tamo vani, ignoriran od gospodara planeta, isključen, podcijenjen i odbačen, osim dakako kao mjesto nove kolonijalizacije i beskrupuloznog izrabljivanja (…) Poetski tekstovi koji tematiziraju ratni imperijalizam i novu kolonijalizaciju svijeta toliko su očajnički iskreni da naprosto posteju osnovnim naglaskom nove autorove knjige. Jahić se, a zašto ne, postavlja u funkciju svjedoka, znajući istodobno da pjesma ne mijenja kondicije svijeta i gube gabarite novih krojača, ali i to – da je pjesniku dužnost o nepravdi i kataklizmi naprosto govoriti. Angažirano-politički stihovi jasna su osuda agresivnog glibalizma gospodara i uzroka brojnih katastrofa u njima manje zanimljivom i preostalom svijetu. U Kristalima Afganistana podvlači se dakle uzrok, dok je posljedica nažalost kolatelarna žrtva slabijih, drukčijih, različitih. Branko Maleš

Kao konstruktu oslonjenu na transcendenciju budućnosti, modernizmu teško pada odustajanje od budućnosnog. Bez te perspektive, modernizmu je budućnost ono što unatoč očekivanju nije došlo.

Dobrodošli! Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!. Početna ›› ; Književnost ›› ; Poezija ›› ; Kristali Afganistana Bilo da je riječ o ljubavnoj, konfesionalno-obiteljskoj ili pak otvoreno političko-angažiranoj pjesmi, Ervin Jahić u 'Kristalima Afganistana' zapravo piše o onom 'drugom i preostalom svijetu', koji je, negdje tamo vani, ignoriran od gospodara planeta, isključen, podcijenjen i odbačen, osim dakako kao mjesto nove kolonijalizacije i beskrupuloznog izrabljivanja. Hrvatskom pjesniku Ervinu Jahiću u Sloveniji je objavljena zbirka poezije "Kristali Afganistana".

POVEZANE KNJIGE