Zagreb, Zagreb – hrv.

Zagreb, Zagreb – hrv. - Ljubičić, Boris | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ljubičić, Boris
DIMENZIJA
4,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Zagreb, Zagreb – hrv..pdf
ISBN
9852448040324

OPIS

Opis ZAGREB, ZAGREB naslov je ove knjige te pokazuje dvojnost grada kroz povijest – grada kojega treba spojiti… premostiti. Most između Grića i Kaptola slikovito se zove Krvavi most jer obilježava sukob… ali i spajanje, širenje grada s brda na brdo. U drugoj polovici 20-tog stoljeća grad je preskočio rijeku Savu, taj most zove se Savski mos;, ispod njega teče rijeka i dijeli grad na dva dijela. U Zagrebu stoluje spomenik kralju Tomislavu, jer je baš on prvi prešao Savu i ujedino jug i sjever Hrvatske. Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske. Zagreb spaja njen sjever i jug. ZAGREB je ZAGREB! A u Zagrebu na središnjem trgu je ban Jelačić, kip koji je uklonjen (1947.) i ponovno postavljen (1990.)… Ah, Zagreb, Zagreb… Kipari Ivan Meštrović (Zdenac života, Povijest Hrvata) i Kožarić (Prizemljeno sunce, AG Matoš), zagrebopisci Šenoa i Zagorka ili kipovi pisaca Kačića i Preradovića…ili političari Starčević, Radić i Tuđman (na Mirogoju), Hrvatsko narodno kazalište i Umjetnički paviljon (Beč i Pešta], Strosmayerova Akademija znanosti i umjetnosti i Rektorat zagrebačkog sveučilišta, stara i nova Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Meštrovićev Paviljon, Cibonin toranj… klasicizam i moderna, zagrepčanci i dotepenci… Ne, Zagreb je grad svih nas (Hrvata…) u svijetu i domovini i zato je ZAGREB ZAGREB! Daleko i blizu, u povijesti i sadašnjosti, mediteranski i srednjoeuropski, europski i svijetski. Zato se u ovoj knjizi ponavljaju isti motivi, isti kadrovi, sasvim iste slike u različitim suodnosima stvarajući prepoznatljiv i upamtljiv vizualni kod velikog grada. Na svakom njegovom ulazu i izlazu, na sjeveru i jugu, istoku i zapadu stoji tabla sa natpisom ZAGREB, ZAGREB.

(01) 4851122 e-mail: [email protected] Restoran LASTRO Grad Zagreb objavio datum komemoracije i sprovoda Milana Bandića.

Šire područje grada okuplja više od milijun stanovnika. Povijesno gledajući, grad Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg grada, njegovo povijesno središte.Nalazi se na jugozapadnom rubu Panonske nizine na prosječnoj nadmorskoj ... Kamp Zagreb - kampovi u unutrašnjosti - YouTube Što vidjeti Rakitje Administrativno, naselje Rakitje u sastavu je grada Svete Nedelje, smješteno 17 km zapadno od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, i 5 km od granice sa Slovenijom. Kliknite na početno slovo (p) adrese u hrvatskoj za koji vas zanima Zagreb adresa ili na karti kliknite kružić, zumirajte kartu radi točnijeg odabira. U našoj robnoj kući čeka te dobro dizajniran namještaj pristupačnih cijena, kao i ostali proizvodi za uređenje doma.

POVEZANE KNJIGE