Isto i različito – studija i antologija pjesničkog naraštaja devedesetih

Isto i različito – studija i antologija pjesničkog naraštaja devedesetih - Sorel, Sanjin | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Sorel, Sanjin
DIMENZIJA
11,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Isto i različito – studija i antologija pjesničkog naraštaja devedesetih.pdf
ISBN
2299993397141

OPIS

Ovo je prva studija o pjesništvu naraštaja devedesetih.Svojom antologijom i studijom Isto i različito Sanjin Sorel unosi red u, recimo to tako, poetički raskalašeni i razbarušeni pejzaž jednog dijela suvremenoga hrvatskoga pjesništva – onoga stasaloga devedesetih godina. Mjera njegova reda počiva na detekciji nosivih poetičkih obrazaca i njihovu kritičko-teorijskom opisu, sve u pokušaju da se najčešće nesvodive autopoetičke razlike koliko-toliko objektiviziraju i sagledaju u širem kontekstu. Rukovodeći se znanstvenom akribičnošću, on nerijetko nije impresioniran konsenzualnim ocjenama i sumljivim kanonizacijama na koje smo pristali, valjda, uslijed zapuštenosti domaće kritičke i teorijske misli o književnosti (koja o tome, pravo budi rečeno, najčešće i nije razmišljala naglas), ali i zbog agresivna medijskoga posredništva. Stoga ne čudi da će nekolicinu pouzdanika naraštajnog stiha Sorelovi nalazi radikalno dovesti u pitanje, ali i da će u gornji dom poetskog naraštajnog iskustva situirati neke strategije i autore koji su dosad imali uglavnom rubnu poziciju ili barem tihi tretman. Ističući četiri temeljna diskursa (neoegzistencijalistički, masmedijsko-kulturološki, te pjesništvo slikovnoga mišljenja i iskustva jezika), u praksi potpomognuta i petim, mitopoetičkim, on uspijeva klasificirati najbitnije tendencije, strukture i identitete naraštajnih pjevova, komparirajući ih međusobno, ali i stavljajući ih u odnos s tradicijom hrvatskoga stiha druge polovice 20. stoljeća. Ako su devedesete mladog/mlađeg pjesništva vapile za svojim opisom, a jesu, u Sorelu su dobile vrsnog interpretatora.

Radno vrijeme (za tel. upite): Radnim danom od 08 do 16h.

11.00 / Konferencija za ... Sorel, Sanjin (2006): Isto i različito: Antologija i studija hrvatskog pjesničkog naraštaja devedesetih, VBZ, Zagreb. Vuković, Tvrtko (2010): "Zamukli majstorov glas: politika hrvatskih pjesničkih poetika sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća" u: Mićanović, Krešimir, ur.: Povijest hrvatskog jezika/Književne prakse sedamdesetih. svojoj studiji o pjesništvu devedesetih Isto, različito vidi kao najvažniji generativni topos suvremene hrvatske književnosti, osobito one najmlađe - jasno je da s novim stoljećem dva u ...

POVEZANE KNJIGE