Povijest izbliza memoarski zapisi 1945-2005

Povijest izbliza memoarski zapisi 1945-2005 - Bilandžić, Dušan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bilandžić, Dušan
DIMENZIJA
10,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest izbliza memoarski zapisi 1945-2005.pdf
ISBN
8446076669605

OPIS

POVIJEST IZBLIZA – memoarski zapisi 1945.-2005. Ovi Bilandžićevi Memoarski zapisi višestruko su zanimljivi i važni. U njima se potanko, kronološki ustrajno, faktografski gusto i plastično opisuju situacije, prilike, okolnosti, uvjeti i razlozi, glavni akteri koji su stajali iza značajnih, ponekad i prijelomnih događaja i odluka kako u ex-Jugoslaviji tako i u samostalnoj hrvatskoj državi. Prvi se dio memoara odnosi na pokušaje i tendencije demokratizacije, pluralizacije i liberalizacije jugoslavenskog društva, na žestoke debate i nedoumice državno-partijskih elita o mogućnosti prelaska na tržišne odnose i višestranačke oblike društva i političke vlasti. Drugi se dio odnosi na događaje, okolnosti i protagoniste koji su obilježili stvaranje i priznanje samostalne hrvatske države. Iz Bilandžićevih se angažiranih i znanstveno-intelektualno distanciranih opservacija i zabilježenih događaja može dobiti posve jasna slika o tome kako je u tim prijelomnim, još ratom obilježenim okolnostima, zamišljana samostalna hrvatska država i razvoj hrvatskog društva. Zato se opravdano može konstatirati da će ovo Bilandžićevo djelo naići na zavidan interes javnosti. Dušan Bilandžić iznimno je zanimljiva ličnost hrvatskog kulturnog i političkog kruga. Vojna (partizan u antifašističkom pokretu, služba u JNA), politička (Sindikat, SKJ, SKH, Sabor, potpredsjednik RH) i akademska karijera (povjesničar, sveučilišni profesor, dekan, akademik), kao i velik broj objavljenih znanstvenih djela – omogućili su mu vrlo bliske susrete s glavnim akterima i protagonistima ex-Jugoslavije i moderne Hrvatske, Evrope i svijeta. Pred nama su dnevnički zapisi i sjećanja o ljudima, događajima i vremenima; riječ je o autentičnim svjedočanstvima, pisanima bez naknadne pameti. Memoari Dušana Bilandžića iznimno su zanimljivo i intrigantno djelo, koje neće samo konsternirati ili zabaviti svoje čitatelje, ovisno o njihovim političkim preferencijama, nego će ubuduće biti i jedan od nezaobilaznih izvora u povijesnim i politološkim studijama jugoslavenske (1945-1990) i hrvatske države (1990- 2005). dr. Mirjana KasapovićDušan Bilandžić odlučio je svoja intimna zapažanja i procjene o sumraku titoizma (Jugoslavije) i stvaranju hrvatske države – podijeliti sa širokim čitateljstvom, sadašnjim i budućim. Nakon pročitane knjige dade se zaključiti da možda nije bilo najlakše živjeti časno s Titom, ali mnogo je gore živjeti beščasno u mekim vremenima pluralizma. Ova je knjiga izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu. dr. Ivan Banac

Informacije. Abstract. This second introductory chapter helps to clarify the background for the subsequent presentation of new findings in a threefold way.

5 (2006 ... Dusan Bilandzic-POVIJEST IZBLIZA-Memoarski zapisi 1945-2005,boric.blog.hr Povijest izbliza - memoarski zapisi 1945-2005. Autor: Dušan Bilandžić ... Dušan Bilandžić: History Up Close: Memoirs (Povijest izbliza: memoarski zapisi 1945.-2005.) Recenzija, Prikaz slučaja Dušan Bilandžić: History Up Close: Memoirs (Povijest izbliza: memoarski zapisi 1945.-2005.) Ivo Banac Memoarski zapisi 1945.

POVEZANE KNJIGE