Liječnici dubrovačke bolnice od 1840. do 1940.

Liječnici dubrovačke bolnice od 1840. do 1940. - Marinović, Ivo | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marinović, Ivo
DIMENZIJA
4,86 MB
NAZIV DATOTEKE
Liječnici dubrovačke bolnice od 1840. do 1940..pdf
ISBN
2522310999064

OPIS

Autor je u ovoj knjizi zaokružio povijesno-medicinski opus posvećen vlastitim istraživanjima zavičajne i opće povijesti medicine. U prvom dijelu knjige obrađena je povijest zdravstva Dalmacije i Dubrovačke Republike, zdravstvene službe u drugoj polovici XIX. stoljeća i ostale zanimljivosti iz rada Stare bolnice (Domus Christi). Drugi dio knjige posvećen je ravnateljima i liječnicima toga doba dok treći dio knjige daje kronološki pregled formiranja bolničkih odjela u dubrovačkoj bolnici. Dodatak knjige prikazuje aktivnosti liječnika u Hrvatskom liječničkom zboru i Liječničkom vjesniku, zdravstvene prilike u zaleđu Dubrovnika, kronološki pregled nekih medicinskih otkrića u svijetu, nekoliko riječi o hormonima i vitaminima iz Dubrovačkog ljetopisa (od pada Republike do Austro-Ugarske), sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku s citiranom literaturom. Ova je monografija posvećena dubrovačkim liječnicima koji su svojim znanjem i djelima zadužili hrvatsko zdravstvo. Autor opisuje mnoge prijelomne trenutke i otkrića u povijesti medicine. Upravo u razdoblju od 1840. – 1940. nastajala su, iz godine u godinu, velika medicinska otkrića i dostignuća koja su usrećila čovječanstvo (narkoza, anti/a/septično liječenje rana, otkriće antibiotika) čemu je autor posvetio više pažnje u dijelu knjige „Dodatak“. Isto tako su se u Dalmaciji, posebice Dubrovniku, odigravale velike političke promjene (Narodni preporod), koje su urodile uvođenjem hrvatskoga jezika kao službenog u sve osnovne i srednje škole, sudstvo, upravu i gospodarstvo

rujna 2011 u Općoj bolnici Dubrovnik zabilježen je neočekivani neželjeni događaj. Oko 100 liječnika dubrovačke bolnice najavilo je tužbe zbog neisplate prekovremenih sati. To bi dubrovačku bolnicu moglo stajati i više od 4 milijuna kuna.

VBZ ... Liječnici i zdravstveno osoblje dubrovačke Opće bolnice pridružili su se svim svojim hrvatskim kolegama i započeli štarjk. Prema uputama Ministarstva zdravlja bolnica zaprima hitne slučajeve, organizirana su dežurstva po odjelima, a prethodno naručeni pacijenti, takozvani 'hladni pogon' odgađa se do daljnjega. Istodobno HZZO upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji.

POVEZANE KNJIGE