Sloboda, pluralizam i nacionalizam

Sloboda, pluralizam i nacionalizam - Kulenović, Enes | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kulenović, Enes
DIMENZIJA
9,21 MB
NAZIV DATOTEKE
Sloboda, pluralizam i nacionalizam.pdf
ISBN
4690491485323

OPIS

Ideja o tome kako postoje jednako valjane vrijednosti koje su neuskladive i međusobno sukobljene, te kako nema unaprijed određenog načina kako takve vrijednosne sukobe riješiti u srži je Berlinove teorije vrijednosnog pluralizma…Nije riječ o sukobima vrijednosti koji bi bili lako rješivi kad bismo imali više novca i vremena, nego o načelno nerješivim sukobima zato što jedno rješenje isključuje drugo… Neuskladivost dviju nepomirljivih vrijednosti u politici ilustrira primjer iz Drugog svjetskog rata kada je Churchill morao odlučiti treba li evakuirati stanovništvo Coventrva i tako otkriti Nijemcima da Britanci znaju dešifrirati njihove tajne kodove ili žrtvovati grad i zadržati prednost dešifriranja njemačkoga tajnog koda za kasnije, presudnije događaje u ratu. U pozadini je Berlinova pluralizma ideja nesumjerljivosti, koja podrazumijeva da nema univerzalne hijerarhije vrijednosti na koju se možemo pozvati kad odlučujemo o tome ima li sloboda prednost pred jednakošću, pravda pred milošću, žrtvovanje nekolicine pred spasom mnogih itd….

Politička kultura nakladno-istraživački zavod, Zagreb. 1998.

Sloboda, pluralizam i nacionalizam - Politička teorija Isaiaha Berlina. Ovako glasi Putinova izjava: „Liberalna ideja je prevaziđena. Danas je ona u suprotnosti s interesima ogromnog dela stanovništva".

POVEZANE KNJIGE