Oplemenjivanje voćki

Oplemenjivanje voćki - Boffelli, Enrica | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Boffelli, Enrica
DIMENZIJA
11,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Oplemenjivanje voćki.pdf
ISBN
5032463177412

OPIS

Cijepljenje na klin, na trokut, u krunu… Oplemenjivanje je danas najsigurnija, najučinkovitija i najbrža metoda održavanja i brzoga uzgajanja novih sorti voćki. No, ishod zahvata ovisi o mnogim čimbenicima: srodnosti dviju jedinki, pažljivosti izvođenja čitavoga postupka, klimatskim oscilacijama, kao i o vještini samoga uzgajivača. Sve su ove pojedinosti podrobno opisane u ovome priručniku. Osim toga, tu ćete naći i opisan postupak oplemenjivanja još mladih biljaka, boljega iskorištavanja starijih, kao i odgovore na pitanja kako i kada posredovati, kako pripremiti i odakle pribaviti najbolji radni materijal koji će dovesti do izvrsnoga ishoda zahvata.

No, ishod zahvata ovisi o mnogim čimbenicima: srodnosti dviju jedinki, pažljivosti izvođenja čitavoga postupka, klimatskim oscilacijama, kao i o vještini samoga uzgajivača. Sve su ove pojedinosti podrobno opisane u ovome priručniku. Oplemenjivanje voćaka vrši se spajanjem dviju različitih biljaka.

Stoga je razumljivo interesovanje čovečanstva za širu primenu genetike i oplemenjivanje radi povećanja poljoprivredne proizvodnje. Stručnjaci preporučuju orezivanje voćaka tijekom mirovanja, dakle, tijekom zime, a svakako prije bubrenja prvih pupova. Orezivanje voćaka važan je posao u voćarstvu, jer se njime povećava rodnost i kvaliteta voća, a samo branje je olakšano. Ovakav metod možete primeniti kod stabala jabuka, krušaka, dunja, kajsija, breskvi, šljiva i višanja.Pravo vreme je kraj zime, neposredno pred kretanje sokova.Tada još nema lišća na granama pa je zato lakše da uočite šta treba rezati.

POVEZANE KNJIGE