Stres, procjena i suočavanje

Stres, procjena i suočavanje - Folkman, Susan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Folkman, Susan
DIMENZIJA
6,63 MB
NAZIV DATOTEKE
Stres, procjena i suočavanje.pdf
ISBN
2220021106955

OPIS

“Stres, procjena i suočavanje” djelo je koje je utjecalo na novi način poimanja stresa. U istraživanju stresa postojale su, i još uvijek dijelom postoje, tri paradigme. Reakcijski model stresa postavio je Hans Selye 1936. godine i taj je pristup prisutan uglavnom u fiziološkim istraživanjima stresa. Holmes i Rahe su 1967. objavili svoju poznatu listu 43 (životna) stresora, što je postalo metaforom za podražajni model stresa. Konačno, Richard S. Lazarus je 1960-ih krenuo s kognitivno-transakcijskim pristupom stresu. Lazarus u kasnijim radovima ističe da je on svojim kognitivno-transakcijskim pristupom dao osobni doprinos rušenju biheviorističke psihologije, koja je, kako on kaže, pokušavala dekorticirati čovjeka”””. Ovo je bitno izdanje za psihologiju, kao i našu znanost općenito, jer pristupi stresu koje susrećemo u našoj javnosti uglavnom se svode na primitivnu vulgarizaciju fenomena, ili u najboljem slučaju na mehanicistički prijenos fizioloških zakonitosti u psihologiju. Ova knjiga ima tri glavna dijela: detaljan prikaz teorije stresa, pretežno usmjeren na kognitivnu procjenu i suočavanje. Pristup odražava dugotrajno ulaganje u određena teorijska i metateorijska stajališta i perspektive. Drugo, sa stajališta teorije autora, istražuju se glavna kretanja unutar područja, uključujući pitanja bihevioralne medicine, cjelokupnog životnog razvoja, emocija, upravljanja stresom i tretmana. Treće, budući da stres, suočavanje sa stresom i prilagodba predstavljaju i individualno psihološki i fiziološki ljudski problem, koji je također i kolektivni problem jer ljudi funkcioniraju u društvu, razmatranja su višedisciplinarna i usmjerena na različite probleme. Knjiga je namijenjena kliničarima (psihijatrima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i kliničkim psiholozima), sociolozima, antropolozima, istraživačima u medicini i fiziologiji. Iz sadržaja Pojam stresa u biološkim i humanističkim znanostima, procesi kognitivne procjene, osobni čimbenici koji djeluju na procjenu, situacijski čimbenici koji djeluju na procjenu, pojam suočavanja, proces suočavanja – alternativa tradicionalnim formulacijama, procjena, suočavanje i prilagodbeni ishodi, pojedinac i društvo, kognitivne teorije emocija, metodološki problemi, tretman i upravljanje stresom.

Stres preko majke može djelovati na dijete već od začeća, pa preko traume rođenja, tijekom djetinjstva i kroz cijeli život. Lako je zaključiti da je stres neizbježan pratilac ljudskog postojanja. Stres je modernistički koncipiran po modelu L.

EXPORT . EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija .

POVEZANE KNJIGE