Židovstvo – život, teologija i filozofija

Židovstvo – život, teologija i filozofija - Da-don, Kotel | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Da-don, Kotel
DIMENZIJA
6,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Židovstvo – život, teologija i filozofija.pdf
ISBN
9728770300602

OPIS

Knjiga Židovstvo je prva knjiga na hrvatskom jeziku koja obraduje židovstvo s rabinskog gledišta. Obraduje različite aspekte židovstva: vjerski, pravni, književni, filozofski i teološki. Namijenjena je svakom Židovu koji je zainteresiran za spoznaju o svojim korijenima i identitetu, koji traži istodobno praktični i filozofijski vodič, no korisna je i kao svakodnevni vodič za život židovske obitelji. Knjiga je namijenjena i ne-Židovima koji su zainteresirani za učenje o predivnoj židovskoj baštini. Tekst uspoređuje židovstvo s drugim teološkim i pravnim sustavima i filozofijskim metodama. Medu predmetima koje obraduje su: židovska godina i židovski kalendar, židovski dom i košer hrana, služenje Bogu, židovski životni ciklus, židovski odnos prema smrti, religijska književnost i židovsko pravo, odnos religije i znanosti, te elementi za temelje židovske filozofije i teologije. Knjiga je bogato opremljena bibliografijom i kazalom, rječnikom osnovnih pojmova iz židovstva i hebrejskih izraza, te biografskim bilješkama, što daju pregled dijela osoba koje su djelovale poput putokaza za židovski narod u povijesti. … Pri posjetu Zagrebu vidio sam preporod židovske zajednice uz pomoć rabina Da-Dona. … Medu svojim aktivnostima, pripremio je i važnu i korisnu knjigu, koja obraduje koncept židovstva, halahu, Toru i mesom, te načela vjerovanja, a sve to veoma jasnim i čitljivim jezikom, ali na visokoj akademskoj razini. Bog ga je podržao, te je načinio lijepo djelo, koje će mnogo pružiti čitatelju. – rabin Shlomo Moshe Amar, glavni rabin Izraela … Rabin Da-Don u svojoj knjizi, između ostaloga, daje pregled rabina u zajednicama i njihove književne i pravno-kodifikacijske djelatnosti od dana gaona i Majmonida do naših dana … uspio je uraditi sve to na jasan način. Blagosliv-Ijem ga za njegovo prelijepo djelo, koje je načinio uz mnogo teškog rada: neka bi Bog nagradio njegov trud… … Knjiga predočuje kamen temeljac židovskog mišljenja i načina života. Uvjeren sam da će objavljivanje ovoga važnog djela mnogo pridonijeti u prenošenju židovske tradicije i kulture najširoj publici; osobito me ispunjava ponosom to što je autor znanje o židovskoj mudrosti i pravnom sustavu primio na Sveučilištu Bar Han. – prof. Moše Kave, pred … Rabin Kotel Da-Don napisao je dalekosežnu knjigu, uvod u židovstvo kao način života, tradiciju i filozofiju. On dokazuje da se židovski način života temelji samo na pokoravanju Božjim zapovijedima, no pokazuje da one odgovaraju modernoj znanosti i zdravstvenim načelima. Kao glavni rabin u Hrvatskoj predočuje tradicijski život židovskog učenja i pokoravanja u većinom sekularnom i suvremenom okružju … Objavljivanje ove knjige, prvi prikaz židovstva koji je napisao neki hrvatski rabin, označava važan putokaz u obnovi židovskog života u Hrvatskoj …

L Knjiga "Židovstvo" (834 str.) Kotela Da-Dona prva je knjiga na hrvatskom jeziku koja obrađuje različite aspekte židovstva - vjerski, pravni, književni, filozofski i teološki aspekt ... Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!" (Pnz 6,4-5).Tako je bit židovske vjere ista kao i bit kršćanstva: Božja ljubav. Ali način za ispunjenje te biti je različit.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 15943 ... Roš Hašana.

POVEZANE KNJIGE